7 tips til en trygg og sikker sommer


 

 

 

En helnorsk sommer står for døren, og flere enn noen gang planlegger å tilbringe ferien i hytter, campingvogner, telt, bobil og båt. Vi i SG Safety ønsker å dele noen av våre sikkerhetstips for bruk av gass og brannvern.

Gassvett i bobil, campingvogn, hytte og båt

De fleste campingvogner, båter og bobiler, samt eldre hytter har gassanlegg for både koking og varme. En super løsning så lenge man tar sikkerhetsforbehold og sørger for at alarmer gir varsel dersom noe går galt.

Det er i hovedsak tre farer man beskytter seg mot ved bruk av gass.

  • Oksygenmangel dersom noen skulle forsøke å injisere narkosegass mens du sover.
  • Brennbare gasser dersom propanflasker, slanger eller koblinger lekker.
  • CO dersom varmeanlegget produserer kullos som følge av ufullstendig forbrenning. Dette skjer over tid, og er noe du bør være obs på dersom du bruker varmeanlegg om natten.

Selv om mange campingvogner, bobiler og båter har gassalarm installert, er det ikke sikkert at den gir varsel for alle disse 3 farene. Du bør derfor sjekke at du har varsler for alle 3 farene, at eventuelle batterier er skiftet og at anlegget virker som det skal. Fastmontert gassanlegg til camping og båt får kjøpt i butikker som selger camping- og båtutstyr.

Dersom du ønsker en ekstra trygghet mot gassfarer, kan en bærbar 4-gassvarsler være løsningen. En bærbar måler er batteridrevet og plasseres der du frykter det vil være eksponering. Varsleren lades ved behov.

Dersom du ønsker en slik trygghet, kan du leie en gassvarsler fra vårt utstyrslager. Sommermånedene er vanligvis ganske rolige på utleie, og vi mener at utstyret heller kan bidra til å øke sikkerheten på ferie hos våre kunder, enn å samle støv i våre lagerhyller. Vi åpner derfor for leie av gassvarslere til private i sommer.

Tunnelsikkerhet

Vakker natur med fjell og fjorder har gitt oss noen veimessige utfordringer. Norge, og vestlandet spesielt, har mange, lange tunellstrekk. Ved brann er det essensielt å komme seg ut eller til nærmeste nødrom. Planlegger du bil- eler campingferie langs veistrekk med mange tunneler, anbefaler vi å ha en fluktmaske for tunnelbrann i beredskap under bilsetet.

Sikker bruk av gassgrill

Før årets grillsesong setter i gang for fullt, trenger grillen litt ettersyn.

Gasslangen er «ferskvare» og blir tørr og morken etter en tids bruk. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du vedlikeholder gassgrill og gassanlegget.

Les også gassvettreglene fra DSB (Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap)

Kullgrill er bra - men kun utendørs

Selv om gassgrill er et enkelt valg, holder mange en knapp på kullgrillen for smakens skyld. Kullgrillen er basert på ufullstendig forbrenning og produserer derfor svært mye karbonmonoksid, CO. Gjennom årene har det vært flere stygge ulykker hvor kullgrill et tatt inn i fortelt, hagestuer e.l. for å hygge seg med ettervarmen. Dette er svært farlig og kan forårsake forgiftning. CO er en fargeløs og luktfri gass som binder hemoglobinet i blodet og gir en stille kvelning.

Se hvordan det gikk da Tommy Teknikk skulle grille i hagestua.

Grillvettreglene

  • All grilling skal foregå utendørs
  • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill
  • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm
  • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen
  • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig

Lad trygt

Vi bruker stadig flere batteridrevne duppeditter i hverdagen. Telefoner, laptop, ørepropper, sparkesykler, el-sykkel osv. En aktiv dag gir mange tomme batterier som trenger lading.

Husk at lading aldri bør skje på natten, og at en bør ha brannvarsler der hvor ladingen skjer. Vanlig pulverapparat som finnes i de fleste husstander gir ikke effekt på litiumbatterbranner. Et F-500 slukkeapparat for litiumbatteribranner gir en større trygghet dersom uhellet skulle være ute.

 

Unngå brannskader

Grilling og nærkontakt med åpen flamme gjøre også sommeren til høysesong for brannskader.

Hold barn og fulle folk i trygg avstand fra ilden, og ha alltid vann tilgjengelig. Brannskader kjøles med 20 graders vann i 20 minutter. Ring 113 ved alvorlige skader.

Husk sprit og god avstand

Vi er heldige som bor i et land med mye flott natur og boltre oss i. Unngå gjerne de mest populære badestedene, og hold god avstand. Ha alltid såpe og håndsprit i vesken.

© 2024 SG Safety AS. All Rights Reserved.