Slik griller du trygt


Det er ferietid, og for mange blir det ikke ordentlig sommer uten grillmat.

Gradestokken har krøpet godt opp over 20-tallet, sola steiker, og til og med badetemperaturen begynner å bli komfortabel. De fleste har hentet en nedstøvet grill frem fra boden, og nyter hyggelige måltider utendørs. Dessverre er sommeren også høysesong for grillulykker. Enten du sverger til gass eller kull, finnes det enkle forhåndsregler du bør ta for å være på den sikre siden.

Lettvint med gass

Gassgrillen er enkel i bruk, og foretrekkes av mange i en travel hverdag. Har gassgrillen stått lenge, er det viktig å sjekke at slanger og koblinger er tette før bruk. Påfør såpevann eller lekkasjespray på gasslanger. Kommer det bobler, er det lekkasje. Skift alltid ut slangen dersom det oppstår sprekkdannelser.

De fleste gasslekkasjer oppstår på grunn av lekkasje mellom gassflasken og regulatoren. Sørg alltid for at regulatoren er korrekt montert og fastlåst på flasken før ventilen åpnes.

Les også Gassvettreglene fra direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

Sverger til kull

Mange mener kull gir den beste grillsmaken. Skal du grille med kull, bør du være ekstra obs på CO-gassen som dannes ved forbrenning av kullet. CO-gass er den samme gassen som i bileksos. Hvert år skjer det mange ulykker ved grilling med kullgrill. Du kan verken se, føle eller lukte CO-gass, og den kan drepe før du vet at den er der. Ferierer du i campingvogn, så husk at du ALDRI må sette en varm grill inn i forteltet.

All forbrenning gir CO

CO-gass dannes ved all forbrenning, enten du griller med kull eller gass, men avgassingen er mye større når du griller med kull. I hytter båter, campingvogner og lignende hvor man brenner i vedovner, parafinovner, dieselvarmere, gasskomfyrer, griller osv., bør det alltid være en CO-varsler. Har du husket CO-varsler til hytta?

Generell grillsikkerhet

Uansett hvilken type grill du velger, anbefaler vi deg å følge disse generelle grillvettreglene:

 

  • Plasser grillen minst 1/2 meter fra brennbart materiale
  • Unngå flagrende klær og store ermer når du griller
  • Barn og husdyr må være under konstant oppsyn
  • Løft aldri en varm grill
  • Grillen skal stå vannrett

Len deg aldri over, eller ta med hendene direkte, på en grill som er i bruk
Med disse velmente rådene håper vi du får en hyggelig, smakfyll og sikker grillsesong sammen med de du er glad i.

Vi i SG Safety ønsker deg en riktig god sommer!

© 2024 SG Safety AS. All Rights Reserved.