Benzen er en fargeløs eller svakt gul væske med søtlig lukt. Det er en av de mest brukte kjemikaliene i industrien og finnes naturlig i råolje, bensin og enkelte industrielle prosesser. Benzen er kjent for sin skadelige effekt på mennesker og er klassifisert som kreftfremkallende. Grenseverdiene for benzen blir stadig lavere og strengere grenseverdier har blitt innført med virkning fra 2021 og 2028.
Hvor finner vi benzen?
Benzen forekommer ofte i petroleumsindustrien, i produksjon av kjemikalier, i enkelte lakk- og malingsprodukter, samt i forbrenningsprosesser som bilutslipp og sigarettrøyk. Arbeidere som jobber med raffinering, kjemisk produksjon eller lagring av petroleumsprodukter er spesielt utsatt. I petroleumsindustrien finnes Benzen overalt hvor det finnes hydrokarboner. Ekspneringsfaren for benzen er detfor spesielt høy ved arbeid som innebærer åpning av hydrokarbonførende utstyr.
Benzen - en komponent i VOC
Benzen inngår i gruppen av stoffer som vi kaller VOC, eller flyktige organiske forbindelser. Benzen er det mest helseskadelige VOC-stoffet og har derfor en egen grenseverdi som er svært lav.
Hvordan påvirker benzen kroppen?
Benzen tas opp i kroppen hovedsakelig gjennom innånding, men også ved hudkontakt eller svelging. Kortvarig eksponering kan gi svimmelhet, hodepine, dårlig koordinasjon og økt puls. Langvarig eksponering kan forårsake alvorlige helseproblemer som skader på benmargen, redusert produksjon av blodceller, og økt risiko for leukemi og andre blodrelaterte kreftformer.
Hvem er utsatt for benzen?
Yrkesgrupper med høy risiko for benzeneksponering inkluderer:
Benzen i olje- og gassindustrien
I olje- og gassindustrien er benzen en betydelig risiko, spesielt for arbeidere som jobber med boring, raffinering, transport og vedlikehold av utstyr. Benzen finnes naturlig i råolje og kan frigjøres under prosesser som offshore-produksjon, lagring, lasting og lossing av oljeprodukter. Eksponering kan skje ved innånding av damper fra oljeprodukter eller ved direkte hudkontakt med benzenholdige væsker. Strenge sikkerhetsrutiner, overvåking av luftkvalitet og bruk av verneutstyr er essensielt for å beskytte arbeidstakere i bransjen. Gjennom prosjektet BIOBEN jobber STAMI med en kartlegging av benzeneksponering av offshore arbeidere.
Historiske hendelser med benzen
Historisk sett har benzen blitt brukt uten kjennskap til helserisikoen. Tidligere var det en vanlig ingrediens i maling, lim og til og med i farmasøytiske produkter. På 1900-tallet ble flere tilfeller av blodkreft koblet til langvarig benzeneksponering, spesielt i industrier med dårlig ventilasjon og lite verneutstyr. Dette har ført til strenge reguleringer og grenseverdier i dag.
Strengere grenseverdier
Grenseverdiene for benzen i Norge har blitt gradvis strengere for å beskytte arbeidstakere mot helsefare. Fra 1. juli 2021 ble grenseverdien satt til 0,2 ppm (parts per million). I april 2024 ble det vedtatt en ytterligere reduksjon til 0,1 ppm, med ikrafttredelse fra april 2028.
Denne endringen er en del av EUs initiativ for å redusere eksponeringen for kreftfremkallende stoffer, som Norge har implementert i sitt regelverk.
Det er viktig å merke seg at selv om den nye grenseverdien på 0,1 ppm formelt trer i kraft i april 2028, anbefales det at virksomheter allerede nå begynner å tilpasse seg denne standarden for å beskytte arbeidstakernes helse.
Grenseverdi for benzen
Hvordan beskytter man seg mot benzen?
For å redusere risikoen for benzeneksponering, er det viktig å implementere gode sikkerhetsrutiner:
Gassmåling: Måling av benzenkonsentrasjoner i arbeidsområder sikrer at eksponeringsnivåene holdes innenfor trygge grenser.
Ventilasjon: God luftutskifting reduserer konsentrasjonen av benzen i lukkede rom.
Personlig verneutstyr: Bruk av godkjent åndedrettsvern, som ABEK-filtermasker eller trykkluftsystemer, er essensielt ved risiko for høy eksponering.
Hudbeskyttelse: Hansker og beskyttende bekledning forhindrer hudkontakt med benzenholdige væsker.
Hvordan kan et selskap løse benzen-utfordringer med gassmåling og åndedrettsvern?
SG Safety tilbyr løsninger for sikkerhet i benzenutsatte arbeidsmiljøer. Vi leverer avansert gassdeteksjonsutstyr som kontinuerlig overvåker benzenkonsentrasjoner og varsler om farlige nivåer. I tillegg tilbyr vi åndedrettsvern som gir optimal beskyttelse for arbeidere i utsatte områder. Ved å kombinere gassmåling med riktig verneutstyr og sikkerhetsrutiner, kan bedrifter minimere eksponering og sikre trygge arbeidsforholdene.
Måleinstrumenter for benzen
Håndholdt, direktevisende
måleinstrument for benzen
Tiger XT Select er en unik håndholdt gassmåler for deteksjon av benzen og VOC (flyktige organiske forbindelser). Måleren er enkel i bruk og klar til deteksjon på sekunder. Tigers menyer er tydelige, med stort, brukervennlig tastatur. Instrumentet kan opereres med en hånd.
Dersom aromater (VOC) registreres i omgivelsene kan du enkelt koble på benzen pre-filter tube for å sikre hurtig og selektiv måling av benzen med 2 sekunders responstid. Med Tiger Select kan du også sette 15 minutters intervaller med eksponeringsgrenser, eller 8 timers vektede gjennomsnittsmålinger av VOC. Tiger detekterer benzen helt ned til 1 ppb, som gir deg svært presis og pålitelig data.
Verdens eneste direktevisende,
stasjonære benzenmåler
Titan 2 er utvikled av Ion Science som er bransleledende inne pID-sensor teknologi. Instrumentet er utprøvd i offshore miljøer med strående resultater og er egnet for kontinuerlig overvåking av områder med høy fare for benzen-eksponering. Instrumentet tar 1 prøve per minutt og måler verdier helt ned til 0,02 ppm.
Titan 2 er selvsagt ATEX-godkjent og har en IP-grad på 65.
Personlige varslere for VOC
Personlige varslere for VOC
CUB fra Ion Science er markedets letteste og minste personlige PID-monitor for nøyaktig måling av VOC. Med ledende PPB (Parts Per Billion) sensitivitet gir måleren tidlig varsling om farlige gasser - inkludert benzen, før farlige konsentrasjoner oppstår.
Anbefalinger for kartlegging og måling av benzen:
Vil du vite mer om hvordan vi kan hjelpe din bedrift? Kontakt oss i SG Safety for rådgivning og tilpassede sikkerhetsløsninger.