Slukkemidler – fordeler og begrensninger
Forbrukerrådets oversikt over slukkemidler og egenskaper:
https://fil.forbrukerradet.no/wp-content/uploads/2019/03/brannslukkere-2019-slukkemidler-egenskaper.pdf
Pulver
Det er utbredt enighet om at pulver er det mest effektive slukkemiddelet mot de fleste typer branner som kan oppstå i private hjem. Unntakene er F-brann (frityr) og brann i litiumbatterier. Pulver har best generell slukkeeffekt, bredt bruksområde (ABC), apparatene er enkle i bruk og har ofte lav pris. Videre er de ofte frostsikre og trenger kun service hvert tiår.
Bruk av pulver resulterer derimot ofte i store følgeskader, både kortsiktige og langsiktige. Det er mye arbeid i å fjerne pulverrestene, og utsatt elektronisk utstyr kan kortslutte lang tid etter eksponering. Pulverslukkere har kort tømmetid (< 20 sekunder) og kjøler ikke ned brannen. Pulversprøyten kan og vanskeliggjøre sikten under slukking.
Ved valg av pulverslukker er forbrukerrådets anbefaling å velge minimum effektivitetsklasse 43A for A-branner (tre, tekstil, papir), og 233B for B-branner (brennbar væske). Det finnes ikke effektivitetsklasse for C-branner (gassbranner).
Skum
Slukker både A og B-branner med mindre følgeskader enn pulver. Ved bruk av skumslukker reduseres risiko for re-antenning. Skumslukkere har god slukkeeffekt, er gunstige mot brann i væske og har god rekkevidde.
De fleste skumslukkere er ikke frostsikre, og har et smalere bruksområde enn pulver ettersom de ikke slukker C-branner. De har relativt kort tømmetid og ofte høyere pris. Det er viktig å treffe brannen riktig med skum, noe som gjør slike brannslukkere mindre egnet for utrente personer. Til slutt skal de til service hvert femte år.
Ved valg av skumslukker er forbrukerrådets samlede anbefaling å velge minimum effektivitetsklasse 27A for A-branner og 183B for B-branner.
CO2
CO2-slukkere er i all hovedsak beregnet for bedriftsmarkedet, og blir brukt til slukking av brann i elektriske anlegg og i brennbare væsker. Bruken etterlater ikke følgeskader.
Det er viktig å påpeke at CO2 ikke er egnet til slukking utendørs. Ettersom CO2 fortrenger oksygen kan uvettig bruk føre til skader på mennesker. Slukker verken A, C eller F-branner.
Vannbaserte slukkemidler med tilsetning
Utviklingen innen brannslukkemidler har vært at vi beveger oss mer og mer bort fra bruk av pulver. Skum var lenge ansett som en erstatter. Utfordringer med blant annet fluor har derimot ført til at man ønsker å "hoppe over" skum som erstatter for pulver, og gå direkte over til vannbaserte slukkemidler, gjerne med tilsetningsstoff.
Med nyere teknologisk utvikling har man klart å fremstille spesielle vannbaserte slukkere som både egner seg for de fleste typer branner, til og med frityr og litiumbatterier. Utviklingen av vannbaserte slukkemidler med tilsetning er altså verdt å følge med på og ansees for å være fremtidens slukkemiddel innen mange områder.
Brann i litiumbatterier
Den eksplosive veksten i bruk av litiumbatterier i forbrukerelektronikk og biler har ført til stadig flere branner som vanskelig lar seg slukke med konvensjonelle slukkemidler. Litiumbatterier brenner på en eksplosjonsartet måte, hvor gass på innsiden av batteriet antennes. Kjemiske reaksjoner i batteriet gjør det selvforsynt med oksygen – noe som gjør en slik brann problematisk å slukke uten re-antenning. Røykgassen som produseres er også svært giftig.
Vann er et effektivt verktøy for å kjøle ned brann i litiumbatterier, men ettersom battericellene er innkapslet vil ikke vannet trenge inn til cellen som står i brann. Moderne slukkemidler er blitt utviklet for å overkomme denne utfordringen.
SG Safety er forhandler av batterislukkeren F-500. Denne fås både som slukkemiddel, med dyse og som brannslukker i ulike størrelser, og er svært effektiv i å slukke batteribranner. Slukkemiddelet er en blanding av konsentrat og vann, og reduserer overflatespenningen til vannet slik at hver vanndråpe dekker ti ganger større overflate. Dette øker slukkemiddelets evne til å trenge inn i batteriet og sørge for den kjølende effekten der den trengs mest. Andre fordeler er lav risiko for re-antenning, langt mindre vannforbruk og miljøvennlighet.
Link til produkt: https://www.sgsafety.no/f-500-handholdt-brannslukker
Link til video: https://www.youtube.com/watch?v=ZdOCrm0cW0A
Spesielt for brann i frityr
Ikke prøv å slukke frityrbrann med vann, pulver eller skumslukker. Bruk av disse kan ha motsatt effekt, og skape eksplosiv brann. Ha heller et lokk i nærheten ved bruk av frityrolje som du kan bruke til å dempe eventuell brann. F-merket slukkemiddel kan også benyttes.
Sjekk og kontroll
Egenkontroll
Det bør gjennomføres en visuell kontroll av slukkeren minst fire ganger årlig. Les av manometeret og se til at pilen er innenfor det grønne intervallet. Sjekk at slangen er hel og fin, at plomberingen er intakt og at sikkerhetsventilen står i. Beholderen skal være rustfri og uskadet. Bruksanvisningen skal være lett lesbar. For pulverslukkere er det lurt å snu slukkeren opp ned i et halvt minutt for å påse at pulveret beveger seg.
Fagkontroll
Gjeldende regelverk tilsier at brannslukkere i private boliger skal kontrolleres av en fagperson hvert femte år. I næringsbygg, fellesarealer og kommunale etater er det krav om årlig kontroll. Produksjonstidspunkt står oppgitt på brannslukkeren slik at du skal vite når det er tid for kontroll eller service.
Service
Minstekravet for pulverslukkere er hvert tiende år, og hvert femte år for skumslukkere. SG Safety (tidligere Vestteknikk, Tenotec og Stavanger Brannsikring) er godkjent serviceverksted for alle typer brannslukkere, og forhandler av ulike slukkemidler og brannslukkeutstyr.
Kilder
https://www.forbrukerradet.no/guide/no-guidekategori/den-store-brannslukkeguiden/
https://forsikringsportalen.no/valg-av-brannslukningsapparat-pulverapparat-eller-skumapparat/
https://brannmidt.no/pulverapparat-hvordan-velger-jeg-rett/
https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/er-litiumbatterier-brannfarlige/